Alba Moreno Díaz – Lliures i Combatives Sevilla

En els darrers mesos, l’Amèrica Llatina ha viscut successius aixecaments revolucionaris. País rere país, la classe treballadora i el jovent han protagonitzat espectaculars mobilitzacions i posat contra les cordes els governs criminals al servei del sistema capitalista. Haití, l'Equador, Xile, Bolívia, Colòmbia… Milions dempeus contra la misèria que genera aquest sistema. Les dones treballadores i camperoles estan fent un paper de primera línia, lluitant per acabar amb la dictadura dels capitalistes, braç a braç amb el conjunt dels oprimits.

A l’Amèrica Llatina es troben 14 dels 25 països del món amb major número d'assassinades per violència masclista. L'opressió colpeja especialment les dones humils, treballadores, i no només és encoberta per les institucions de l'Estat, sinó duta a terme pels seus propis cossos de seguretat. A Mèxic per exemple-un dels països amb més assassinats masclistes- 670.000 dones han sofert algun tipus de violència per part de la policia o l'exèrcit. Precisament, les nostres companyes de Lliures i Combatives a Mèxic han impulsat la mobilització contra les constants agressions, que conviuen a més amb la impunitat més descarada per part de l'aparell de l'Estat. Gràcies a això han aconseguit l'aparició amb vida d'una companya desapareguda i la detenció de l'agressor d'una de les nostres activistes, que va ser raptada, robada i violada. Però no descansarem fins que se'l jutgi i castigui!

Davant d'aquesta situació, no és cap casualitat que els moviments que lluiten per transformar la societat, com els que estem veient aquests mesos, portin inscrita en la seva bandera la lluita contra l'opressió de la dona i la violència masclista, una de les grans xacres d'aquest sistema podrit.

Davant dels Governs de l'oligarquia i la seva repressió: lluita als carrers!

Aquests formidables moviments han estat contestats amb una repressió salvatge que, no obstant això, no ha aconseguit frenar-los. A Xile, davant l'espectacular moviment revolucionari contra el Govern de Piñera, amb milions als carrers, vagues generals, assemblees populars... la repressió de l'Estat ha deixat desenes de morts, més de 3.500 ferits, milers de detinguts il•legalment, tortures… A això se sumen desenes de denúncies per abusos sexuals contra les manifestants detingudes. Aquests abusos han estat contestats amb multitudinàries manifestacions que denunciaven la violència policial i, especialment, les violacions, amenaces, insults masclistes.... soferts per desenes de lluitadores xilenes a mans dels carabiners. Com ja va ocórrer amb Pinochet, la violència sexual és utilitzada com a arma repressiva, ja que els mateixos feixistes que van reprimir i van torturar a milers de lluitadores i lluitadors durant la dictadura mai van ser depurats de l'aparell de l'Estat. Contra aquesta herència s'aixeca el poble xilè!

També a Bolívia, milions de treballadors i treballadores juntament amb la pagesia pobra responien als carrers al cop d'estat de l'imperialisme estatunidenc d'una forma exemplar. La decisió i valentia amb la qual s'han enfrontat a la policia i a l'exèrcit, portant en les manifestacions els assassinats per aquests, és enormement inspiradora. La ferocitat de la reacció contra les dones- pel paper que han fet en les mobilitzacions- es deixava veure en escenes com l'assalt organitzat pels seus grups de xoc-finançats i emparats per l'Estat- a la marxa de 10.000 camperoles indígenes que marxaven a La Paz contra el Govern colpista de JeanineÁñez, arremetent brutalment amb motocicletes i granades contra elles. Davant d’aquesta violència, i seguint les millors tradicions de la classe treballadora, es van organitzar mobilitzacions massives, responent amb la força del moviment als carrers a aquells que volen sembrar la por. Amb aquesta decisió i valentia, impulsant la mobilització, és com es pot derrotar els colpistes i oligarques que pretenen aixafar els drets de la majoria.

La lluita contra l'opressió de la dona és la lluita contra el capitalisme

Els aixecaments a l’Amèrica Llatina estan posant sobre la taula la força de la classe treballadora quan es posa dempeus. L'enorme suport social i l'impuls al moviment que van insuflar les mobilitzacions de les dones al Brasil contra el masclista i xenòfob Bolsonaro o pel dret a l'avortament a l'Argentina, mostren amb claredat que la lluita contra l'opressió de la dona forma part de la lluita de la classe treballadora per una vida digna.

També evidencien que el masclisme està completament lligat al sistema capitalista, amb unes institucions que no dubten en usar la més salvatge violència contra les dones humils que lluiten, per a defensar els privilegis d'uns pocs, amenaçats per la força del moviment. Per a acabar amb les condicions de vida miserables que imposa aquest sistema, inclosa la violència masclista, la lluita de la classe treballadora és l'únic camí. L’Amèrica Llatina és un exemple inspirador per a les oprimides i oprimits del món sencer: cal acabar amb aquest sistema criminal i transformar la societat!

 

Volver

IR

SE

201008_3.jpg

  Adquiere aquí esta publicación