Hem derrotat la justícia patriarcal!

El 21 de desembre del 2018 una companya de Lliures i Combatives de Mèxic va ser atracada, segrestada i violada a l'alcaldia d’Iztapalapa, a la Ciutat de Mèxic (CDMX). Des d'aquest mateix dia ens vam haver d'enfrontar a una actitud repugnantment masclista i conscientment negligent per part de les autoritats, que suposadament són les encarregades de resoldre aquest tipus de delictes.

Davant l'intent del Ministeri Públic de persuadir la víctima de no realitzar la denúncia perquè “seria un procés llarg”, i després de conèixer totes les irregularitats que s'estaven succeint en la investigació, Lliures i Combatives vam decidir llançar la campanya “No estàs sola” al gener del 2019. Havíem de donar a conèixer aquest cas per a continuar denunciant la violència estructural que sofrim les dones a Mèxic i la justícia patriarcal també des dels carrers. I així ho vam fer.

Durant gairebé tres anys hem fet front a la corrupció i a l'allargament dels processos judicials que converteixen les denúncies en una tortura encara major per a les víctimes i les seves famílies. Vam frenar l'intent d'ajornar les audiències judicials sota l'excusa de la pandèmia. Vam organitzar 12 actes públics i mítings, vam enviar queixes a la Comissió de Drets Humans de la CDMX, vam lliurar als tribunals més de 300 signatures arribades de tot Mèxic i a nivell internacional de militants i activistes socials, vam aportar nova informació de l'agressor pels nostres propis mitjans –descobrint que havia atacat abans almenys deu dones més també a la zona d’Iztapalapa–. És a dir, vam utilitzar totes les eines al nostre abast i la pressió d'un moviment feminista en ascens per a fer-nos veure i escoltar.

Gràcies a aquests mètodes, a la valentia i força de la nostra companya, i al suport que hem rebut de desenes de col·lectius i centenars de dones i homes, el 19 de novembre del 2021 vam aconseguir una sentència no només exemplar, sinó històrica: 81 anys i 6 mesos de presó contra un violador reincident, pels delictes de segrest exprés agreujat i violació. Aquesta resolució del cas és encara més demolidora si tenim en compte que a Mèxic es produeixen 11 feminicidis al dia i només el 5% de les denúncies per violació obtenen algun tipus de sentència –les penes màximes solen ser de 17 anys en comparació amb les condemnes per segrest que arriben fins als 90–.

Avui hi ha un violador menys als carrers de Mèxic. Gràcies a la mobilització hem aconseguit justícia per a totes les víctimes d'aquest criminal. Només amb l'organització i defensant un feminisme de combat i anticapitalista podrem aconseguir unes vides lliures de tota violència, posar fi a tant de patiment i humiliació i derrotar aquest sistema capitalista patriarcal.

Volver

IR

SE

portada mujeres revolucion rgb

  Adquiere aquí esta publicación