Aconsegueix el llibre aquí

En els últims anys milions de dones ens hem rebel·lat a tot el món. Les qui des de nenes hem sofert l'abús, la violència i l'explotació, protagonitzem un moment històric en la lluita per la nostra emancipació. La batalla pel nostre alliberament, contra el masclisme institucional i la justícia patriarcal i classista, ha fet un salt colossal. Les dones de la classe obrera —treballadores, joves, mestresses de casa, jubilades, aturades…— som les indubtables protagonistes d'aquest moviment.

Les feministes revolucionàries, que combatem el capitalisme, el racisme i el feixisme, no dubtem a recollir el testimoni de totes les valentes pioneres que ens han precedit en aquesta gran lluita per la igualtat, declarant la guerra a tota mena d'opressió.

El marxisme —tan calumniat pel capitalisme i per les defensores del feminisme burgès i petitburgès— va donar veu i visibilitat a grans teòriques i militants les obres i les vides de les quals han estat amagades, tergiversades o suprimides de la història oficial per part de la classe dominant. Sostenint que l'opressió de la dona sorgeix de les bases econòmiques i que la nostra discriminació és el reflex de la societat en un determinat estat de desenvolupament, explicant que el patriarcat va néixer amb les classes socials, va obrir foc a favor de l'alliberament de la dona com mai abans havia succeït.

Des de Flora Tristán, socialista que va advocar per l'emancipació de la classe obrera i la dona com un tot inseparable; Elisabeth Dmitrieff i l'anarquista Louise Michel, que el 1871 se situaren en la barricada de la revolució durant la Comuna de París; sufragistes internacionalistes com Sylvia Pankhurst; sindicalistes abnegades com Eleanor Marx; comunistes com l'alemanya Clara Zetkin i la polonesa Rosa Luxemburg; bolxevics russes com Nadejda Krúpskaia, Aleksandra Kol·lontai, Inessa Armand, Larissa Reisner i Natàlia Sedova, que en els primers anys després de la Revolució d'Octubre del 1917 van contribuir decisivament a construir la societat més igualitària, justa i democràtica mai coneguda.

Totes elles, en diferents èpoques i països, amb els seus encerts i els seus errors, van patir la repressió i l'exili, però això no va evitar que lliuressin les seves vides a alliberar les desposseïdes del pou de foscor i violència al que ens condemna aquest sistema, així com a lluitar per una societat sense classes braç a braç amb la resta d'oprimits.

Estudiar el seu llegat, rescatar totes aquestes gegants de l'oblit i donar-los el lloc que els correspon és l'objectiu de Mujeres en revolución, un llibre que conté les biografies de dotze pioneres del feminisme revolucionari escrites per militants d'Esquerra Revolucionària de l'Estat espanyol, Mèxic, Portugal i Alemanya.

Volver

IR

SE

portada mujeres revolucion rgb

  Adquiere aquí esta publicación