Mahsa Amini, una jove kurda de 22 anys, ha estat la darrera víctima a mans de la “Patrulla de la Moralitat” a Teheran. El seu delicte? No portar ben posat el vel! Els agents la van detenir al carrer, van dir al seu germà que portarien Mahsa a la comissaria i que l'alliberarien després d'una “classe de reeducació” d'una hora.

El que va passar va ser ben diferent. Les persones concentrades a les portes de la comissaria, que estaven exigint la seva posada en llibertat i la de moltes altres dones retingudes, van ser atacades amb porres i gasos lacrimògens pels agents. Dues hores més tard sortia una ambulància amb el cos de Mahsa cap a l'hospital de Kasra, on el personal sanitari només va poder dictaminar la mort cerebral de la noia, que presentava moltes ferides al cos resultat d'una brutal pallissa.

L'explosió als carrers a Teheran, al Kurdistan i a les xarxes socials denunciant l'assassinat de Mahsa Amini per part de l'Estat criminal de l'Iran va ser immediata i no ha cessat malgrat el bloqueig d'Internet a Saghez i Sanandaj, de les amenaces a activistes i de l'ampli desplegament de les forces de seguretat a les dues ciutats utilitzant la força contra les i els manifestants.

Durant les protestes del dissabte 17 de setembre a Saqqez, almenys 33 persones van resultar ferides per la repressió policial.

Tot i la furiosa reacció del règim contra les protestes, aquestes han continuat amb força.

El Partit de la Vida Lliure del Kurdistan (PJAK) i la Comunitat Democràtica i Lliure del Kurdistan Oriental (KODAR), van cridar els homes i les dones de Rojhilat (Kurdistan iranià) a una vaga general el dilluns 19 de setembre.

Les amenaces de les autoritats iranianes que han rebut sindicats i comerços perquè no participessin a la vaga no han impedit que aquesta hagi tingut una important repercussió. Hi ha informacions que assenyalen un gran seguiment de la vaga a ciutats com Sanandaj, Saqqaz, Baneh i Mariwan, ciutats del Kurdistan iranià.

També s'han notificat vagues a la província d'Azerbaidjan Occidental, a localitats com Urmia, Bukan o Piranshahr. La cadena televisiva Iran Internacional afegeix que comerciants de Yavanrud i Kermanshah, a l'oest del país, també es van unir a la vaga.

Moltes han estat les dones que s'han unit a la campanya de denúncia cremant els seus mocadors o tallant-se els cabells al crit de “Mort al dictador mercenari”, mentre els homes tallaven les seves barbes en protesta contra la República Islàmica que obliga les dones a utilitzar hijabs i les mata impunement.

Ni la brutal repressió policial, que, a més de fer créixer el nombre de ferits, ja ha causat la mort de vuit persones, ni les promeses del president, Ebrahim Raisí, que s’investigarà a fons la mort d’Amini estan aconseguint posar fi a unes protestes que continuen creixent.

En els últims mesos, les ‘patrulles de la moralitat’ de l'Estat iranià han intensificat la seva presència a les principals ciutats, fustigant i segrestant les dones als carrers per la seva elecció de la roba. Poc se sap sobre quins altres delictes es cometen contra les dones a les bases de les patrulles i centres de detenció.

Cal acabar amb la violència salvatge que pateixen les dones sota les teocràcies criminals ja!

Volver

IR

SE

ERL logo banner

portada mujeres revolucion rgb

  Adquiere aquí esta publicación 

 

 

banner ERL web2