Descarrega la carta en PDF 

A l'atenció de Rubén Guijarro Palma, alcalde de Badalona.

Us escric aquesta carta oberta després de reflexionar molt sobre el que està passant a la nostra ciutat. Com sap, sóc la mare d’una menor d’edat que va ser víctima d’una violació grupal al Centre Comercial Màgic. Es podrà imaginar per tot el que estem passant:  el dolor, la ràbia i el cop tan demolidor que això ha significat per a la meva filla i la nostra família. És impossible descriure-ho amb paraules. Però tot aquest procés tan dur és encara més dolorós perquè no estem comptant amb el suport d'aquells que, en teoria, ens haurien d'haver acompanyat i recolzat en aquesta situació crítica.

L'únic i darrer cop que vostè i jo vam parlar va ser el passat 28 de març a la tarda. Em va trucar perquè havia arribat al seu coneixement la roda de premsa que faríem justament al matí següent, per a denunciar l’abandonament i la indiferència que hem patit per part dels Mossos i del Màgic. En aquesta trucada vostè em va dir que ens recolzava i que comptàvem amb tot el suport de la corporació que encapçala. Però quan li vaig preguntar en què es concretava aquest suport no em va saber dir res, va haver-hi un silenci. Han passat més de 22 dies i aquest silenci s'ha convertit en estrèpit, afegint encara més pesar a una ferida que continua oberta.

Com vostè sap, estem organitzant una manifestació per al dissabte 29 d'abril. Aquesta manifestació, oberta a tots els veïns i veïnes de Badalona, exigeix coses molt senzilles, entre d'altres que el Centre Comercial Màgic assumeixi la seva responsabilitat, ja que al seu interior s'han produït delictes gravíssims, violacions grupals a menors, i encara no n'hem rebut cap disculpa, cap trucada. Res de res. És més, quan el passat dissabte 15 d'abril vam estar repartint un full informatiu a les portes d'aquest espai, exercint la nostra llibertat d'expressió, un guarda de seguretat del centre comercial em va insultar i em va amenaçar amb una actitud masclista i xulesca perquè deixés de lliurar la informació als veïns i veïnes, rient-se del patiment que estem sofrint, negant fins i tot que s'haguessin produït violacions.

Això li sembla raonable? Creu que així es defensa i s'acompanya a les víctimes d'agressions sexuals i als seus familiars? Ho dic, a més a més, perquè a la premsa d'aquell mateix dia es va poder llegir: “Fonts properes al consistori lamenten que es difami d'aquesta manera la imatge del Màgic: 'El guarda de seguretat va actuar, segurament, perquè no tenien permisos per a repartir res' expliquen , alhora que dubten del testimoni de Prados”.

És a dir, a vostè us preocupa molt que es “difami” la imatge del Màgic, la direcció del qual no s'ha dirigit en cap moment ni a les víctimes ni a les famílies per a manifestar un mínim d'empatia. Però a més, justifiquen una actuació violenta contra mi, i afirmen, sense immutar-se, que potser no teníem permís per a “repartir res”. Des de quan cal demanar permís per a repartir un full fent una crida a una manifestació en solidaritat amb menors que han estat violades? El més greu és que això ho diu el portaveu d’un ajuntament governat pel PSC, que quan va arribar a l'alcaldia va dir que el govern municipal no deixaria ningú enrere.

De veritat, senyor Guijarro, per què tot això? Per què aquest menyspreu cap a les víctimes? Quan ens hem dirigit al vostre ajuntament per sol·licitar un centre municipal per a celebrar una reunió de mares de víctimes amb les joves del Sindicat d'Estudiants ens ho heu negat. Per què actua així? Per què diu que ens recolzarà i està fent tot el contrari? No li sembla prou el patiment pel que estem passant per a afegir-ne encara més?

Qualsevol podria tenir la impressió que l’està molestant que haguem alçat la nostra veu, que demanem justícia, solidaritat i acompanyament. Sí, sembla que li irrita molt.

Fa uns dies va fer una roda de premsa exigint mà dura contra els menors que han protagonitzat aquestes violacions, i un canvi dràstic de la llei del menor que impedeix que siguin internats a presons i jutjats com a adults. Repeteix el mateix que hem sentit dir als representants del PP i de Vox a Badalona. Però en canvi, i això ho estic dient jo, una dona, mare d'una noia menor violada, no l’hem escoltat parlar sobre més inversions als nostres barris, cada vegada més degradats, sobre més recursos per a les nostres escoles, per a la nostra sanitat, per a equipaments culturals, per a l’educació sexual dels nostres joves, per combatre la desocupació i la precarietat, per accedir a un habitatge públic. Aquestes mesures, que no l’hem escoltat mai defensar, crearien condicions molt serioses per a tallar d'arrel la cultura de la violació. Però sembla que no són importants per a vostè i per als seus assessors.

Ja acabo. Si no ens recolzarà, si us plau li demanem que no entorpeixi la nostra lluita, no ens sabotegi. Entenem que a les empreses multinacionals del Centre Comercial Màgic, que guanyen tants i tants diners, no els hi està agradant gens la nostra lluita per aconseguir  justícia. La seva supèrbia i arrogància és paral·lela a la seva manca de sentiments. Però vostè no està a sou del centre comercial, sinó que es deu als ciutadans i ciutadanes. O és que potser ens equivoquem?

Una salutació cordial i ens veiem als carrers el proper dissabte 29.

A Badalona, 19 d’abril del 2023

Teresa Pilar Prados Delgado

Comitè de Mares Contra la violència sexual a Badalona

Volver

LyC 18 web

CAST | CAT | EUSK | GAL

IR

SE

ERL logo banner

portada mujeres revolucion rgb

  Adquiere aquí esta publicación 

 

 

banner ERL web2